Mäklare har stor kunskap inom fastighetsbranschen och är experterna som du vänder dig till när en bostad antingen ska köpas eller säljas. De har en lång rad arbetsuppgifter, men kompenseras vanligtvis med en ganska imponerande lön. Det kan antingen handla om en timlön eller provision, så inte undra på att vissa fastighetsmäklare tjänar 10 gånger mer än andra. Med allt detta sagt: hur mycket tjänar mäklare egentligen och vilka är deras arbetsuppgifter?

Medellön och provision

Hur mycket mäklare tjänar beror bland annat på hur väl de presterar samt vilket mäklarföretag de arbetar hos. Här i Sverige brukar en vanlig mäklarlön ligga på omkring 400 000 kronor per år. Värt att ha i åtanke är dock att detta kan variera rejält. Medan vissa fastighetsmäklare tjänar mindre än 30 000 kronor per månad finns det andra som roffar åt sig hundratusentals kronor varje månad.

hur mycket tjänar en mäklare

Gällande provision brukar den ligga på ungefär 25 % av en försäljning. Om bostaden som mäklaren säljer är värd miljontals kronor kan provisionen mycket väl leda till att mäklaren får tiotusentals kronor för bara en bostad. Att vara en fastighetsmäklare kan därför vara ett ytterst lukrativt jobb så länge man är duktig på det man gör.

Arbetsuppgifterna som en fastighetsmäklare har

Innan du kastar dig in i fastighetsmäklarbranschen är det bra att vara medveten om hur krävande det här jobbet kan vara. Mäklare utför nämligen många fler arbetsuppgifter än vad de flesta tror. Bland annat jobbar de med bostadsvärderingar, tips för lyckade försäljningar, bostadsfotografering, inhämtning av bostadsuppgifter, marknadsföring, visningar och mycket mer därtill.

De håller givetvis också i budgivningen, är med vid kontraktsskrivning och har koll på utbetalningar, kontakter, handlingar med mera. Det finns dessutom stor konkurrens inom mäklarvärlden. Allt som allt kan mäklare därför tjäna gott om pengar, men det gäller att klara av pressen och ha den rätta kunskapen.

Kategorier: facts

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *