Terrariedjur är ett samlingsnamn för djur som man kan ha hemma i ett terrarium. Det handlar om landlevande djur (inte fiskar och liknande) som exempelvis spindlar, ormar, ödlor och insekter. 

Dessa djur behöver en miljö som är skräddarsydd för just dem för att de ska leva och må bra. Det gäller också att de har tillräckligt med utrymme och att säkerheten är hög.

Intresserad av att köpa terrariedjur och inreda ett terrarium? Osäker på vad du ska välja? Det kan vara bra att få några tips kring djur för terrarium och hur de ska skötas om. Fortsätt läs för att få en liten guide!

Vanliga terrariedjur som du kan ha hemma

Du kan ha de flesta typer av mindre landlevande djur hemma i ett terrarium. Innan du slår till på ett visst terrariedjur är det dock viktigt att du läser på om djuret/djuren. Alla arter har nämligen olika krav, behov och förutsättningar.

Du ska också försäkra dig om att du har tid att sköta om dina djur. Viktigt är också att du förstår att ett köp av en orm, en ödla eller en spindel innebär ett åtagande under en längre tid.

Här kan du läsa lite grann om vanliga terrariedjur. Dessa kan du köpa i både djurhandeln, av uppfödare och av privatpersoner. Många vänder sig specifikt till uppfödare av specifika arter. Det kan vara ett bra tips. Uppfödare vet nämligen i regel det mesta om ”sin” art.

Typiska exempel på terrariedjur:

 • Ödlor
 • Salamandrar
 • Kameleonter
 • Skalbaggar
 • Sköldpaddor
 • Spindlar
 • Ormar
 • Skorpioner
 • Grodor
 • Sniglar
 • Eremitkrabbor

Insekter

I kategorin insekter finns många spännande och fascinerande terrariedjur att välja mellan. Skorpioner, olika skalbaggar i större storlek och mer exotiska vandrande pinnar är populära.

Spindlar

Vissa ryggar automatiskt tillbaka vid åsynen av en spindel medan andra ser de åttabenta varelserna som ett naturens under. Bland spindlar finns mycket att välja mellan, men mest populära är fågelspindlarna. De är vackra och är av en lite större storlek.

Ormar

Kungspyton, råttsnok, hussnok, boaorm, majsorm – alternativen bland ormar är många. Bra att veta är att ormar i större storlek ofta har en diet där gnagare är den huvudsakliga födan. Det är också bra att veta att ormar behöver rejält med plats.

Grodor

Grodan är ett populärt djur att ha hemma. Många exotiska grodor har en otrolig färgprakt och de är också i regel betydligt mer aktiva än andra terrariedjur. Prakthorngrodan, fingergrodor, pilgiftsgrodor, afrikansk dvärggroda och trädgrodor är exempel på arter som är lite extra populära.

Ödlor och kameleonter

Eldbukssalamander, leopardgecko, husgecko och skäggagam är populära alternativ för dem som vill ha en ödla eller kameleont hemma. Dessa terrariedjur är betydligt mer sociala och aktiva än de flesta andra exotiska djur.

Vad är ett terrarium?

Du vet kanske allt om vad ett terrarium är? Det kan ändå vara en bra idé att säga några ord. Först och främst är ett terrarium inte samma sak som ett akvarium. 

Ett terrarium för terrariedjur är en plats, normalt inramad av glas, med en miljö som är lämplig för de landlevande djur som ska bo där. Ett terrarium kan till exempel vara skräddarsytt för ökenlevande djur (ödlor, ormar med mera) eller djur som lever i regnskogen.

Temperatur, ljus och luftfuktighet är saker som måste anpassas i ett terrarium för att djuren ska må bra. Utrymmen för terrariedjur måste också vara rymningssäkra och gå att låsa!

Ett ord besläktat med terrarium och akvarium är akvaterrarium (kan också kallas paludarium). Ett sådant utrymme är en kombination av ett akvarium och ett terrarium. Det finns alltså en tydlig del med vatten och en tydlig del med land.

Ett paludarium är ett måste om du har djur som lever både på land och i vatten. Vanliga sådana här amfibielevande djur är grodor, sköldpaddor, krabbor och salamandrar.

Kategorier: facts

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *